Ni je yg sempat aku snap! |
Beras 2 pot (aku guna basmathi)
2 Sudu Besar Tomato Puree
1 Labu Bawang Besar (ditumbuk)
1 Ulas Bawang Putih (ditumbuk)
1 Ketul Kiub Pati Ayam
1 Cm Halia
Kulit Kayu manis
Bunga Lawang
Buah Keras
Planta (utk menumis)
Garam (secukup rasa)
Cara-Cara:
Basuh beras & toskan.
Tumis bawang besar, bawang putih, buah keras, bunga lawang, kayu manis & halia menggunakan planta sehingga naik bau.
Masukkan tomato puree & kiub pati ayam, tumis sehingga masak.
Dalam periuk (utk masak nasi), masukkan beras & masukkan air secukupnya. Masukkan bahan2 yg telah ditumis tadi & masak seperti biasa.
*Utk elak nasi berkerak, bila nasi dah kering, masukkan nasi ke dalam pengukus utk keringkan.
Siap!
weeewiiittt..abadikan dlm blog..senang nk cari resepi nnt...wakaka
ReplyDelete