Wednesday, February 13, 2013

Masjid Nabi

Mode: Sekecil-kecil sumbangan utk bekalan ukhrawi, usah diperlekehkan

Cerita ini bukan rekaan, ianya diceritakan sendiri oleh Ustaz yg mengajarkanku ilmu Feqah di dalam kelas pengajianku....cerita simple ini mampu membuat air mataku bergenang di empangan kelopak mata yg cuba ku tahan supaya ianya tidak jatuh menyembah bumi!

Acapkali pemergiannya ke Masjid Nabi di Tanah Suci, menemukannya dengan seorang tukang sapu di masjid tersebut. Sehingga satu hari 'tukang sapu' tersebut menegurnya.

Perbualan arabic yg ditranslatekan....
Pakcik tu tanya...buat apa kat sini.....
Ustaz jawab, datang sini nk belajar...
Tercatat dari malaysia di poket ustaz, pakcik tu cakap...knp dtg jauh2 nk belajar....
Pakcik tu ajak ustaz duduk....& suruh Ustaz tu tunggu sekejab...
"tunggu kejab ye nak! tunggu!" & penyapu ditinggalkan di sisi Ustaz.
Pakcik menuju ke kedai roti belakang masjid...dan beli sekeping roti arab yg besar...
Pakcik kembali & dudukdi sisi Ustaz...
"Pakcik x de banyak duit nk bg....tapi pakcik belikan roti ni....izinkan pakcik suap anak dgn roti ini...semoga nanti, bila anak mengajarkan ilmu agama kelak, pakcik turut mendapat syafaatnya"
Ustaz merelakan! walau dia tgk pakcik tu berpakaian compang-camping selaku tukang sapu, walau dia tau pakcik tersebut tidak punya banyak duit utk memberi, tp pakcik tu tetap berusaha apa adanya asalkan dia juga turut merasai kemanisan "saham" akhirat dalam perjuangan Ustaz tersebut mengajarkan ilmu...

Allah...Allah....Allah! Secebis sumbangan di mata kita! namun besar ganjarannya di mata Sang Pencipta! lalu, apa pula sumbangan kita utk dunia akhirat?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...