Saturday, April 12, 2014

Tips Umrah

Mode: Belajar dari pengalaman...

Sebelum sambung next N3 for Umrah....aku nk kongsi serbasedikit tips utk umrah...

1) 1st of all, klu boley, carilah pakej yg ke Jeddah dulu....buat umrah dulu! All out kt Mekah...1x solat di Masjidil Haram bersamaan 100k solat di tempat lain kecuali Masjid Nabawi. So, ms kt Mekah, ada jugak yg terlepas utk solat kat Masjidil Haram due to Ziarah Luar & Miqat...Allah, rasa sayangnyeeee laaah!

2) Klu boleh, kt Mekah, carilah Hotel yg dekat sikit....sbb klu jauh2, penat plak nk berjalan! plus2, nanti bila balik dr solat nk ke hotel, crowded ya ampun!!! ni crowded yg stok jalan kaki pun boley stuck! jammed! Tapi klu dapat hotel jauh pun x de masalah.....setiap langkah ke Masjid, Allah gandakan pahala...Allah hu.

3) Kat Mekah, fokus utk beribadat sehabis yg boleh...mohon kekuatan dari Allah, jaga cakap! jaga mulut....klu kita kata penat, memang penatlahhhh...klu kata x larat, mmg x larat lahhh....
Boley tgk, pakcikmakcik...yg tua2 slumber je tawaf, sa'i....kita yg muda ni, jgnla wat malu diri sendiri..

4) Klu boleh, carilah pakej yg byk wat ziarah tempat2 penting....klu boleh panjat lah Gua Hira'....pegi kt tempat2 yg bersejarah...akan terasa meresap rasa hiba & semangat dari para anbiya'...in syaa Allah...

5) Kat Gua Hira', doalah utk kecerdikan...utk pandai...utk bijak! sbb kt sini Jibril ajar Nabi...kt sini Nabi belajar membaca, menulis, talaqqi dgn Jibril.

6) Jabal Rahmah, doalah utk jodoh kat sini....sbb kat sini lah pertama kali Adam & Hawa dipertemukan setelah di jatuhkan ke bumi...

7) Nak try tawaf guna jambatan atas tu, try la ms tgh2 pagi...time ni org x brp ramai. Durg bagi masuk. Klu try waktu peak, durang x bg masuk sbb "No wheel chair"

8) Dun wori klu dah x larat nk menapak wat tawaf, sa'i....ada kerusi roda yg elektrik tu...boley sewa....100 riyal member aku ada sewa wat utk tawaf & sa'i

9) Nak beli barang2 sbg buahtgn, jubah, kurma, coklat....& segala macam yg rasa nak beli, silalah beli kt Madinah je....sana lagi murah...lagi cantik...lagi byk pilihan.....

Sekian tips dr aku...klu ada yg aku nk tmbh lagi, nti aku edit


1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...