Wednesday, January 27, 2016

3rd Pregnancy

Mode: Kalau dah rezeki, x ke mana

Review balik my 1st & 2nd pregnancy...
Misscarriage 2nd pregnancy by dec 2014, got 1 cycle period pastu berjimba ke Sabah konon2 nk relaxkan minda.
The 1st thing that i ask my Dear Hubby lepas 2nd mc tuh, aku ajak dia pi sabah....haha, sabojelah kan. Plan ala-kadar-x-berapa-ala-kadar, berterbanganlah kami berlima ke Sabah early of Feb....
We bring along my parent in law & my mom....tu yg jadi berlima tuh...
Habislah round sabah eventho vacay 3h 2m jerk, tp boley lepas jugak masuk ke Labuan...huhu
Time vacay ni mood ada swing sikit....aku ngan laki aku sama jerk! haha...patut pun, rupanya dalam sudah ada isi. Last period end 20 Jan, then terus ada...
If people do ask me, "cepatnya"....then i reply back, "rezeki Allah" or else, Gynae said rest for 2 weeks only, then u can try to conceive....aku ada refer doc lain pun, they all cakap benda yg sama. Hurm...
G Labuan tuh, kitorang drive dari KK ke Menumbok, then amek speedboat shot ke Labuan...15-20 minit jerk. Klu naik feri lambat sikit. Or else klu amek feri dari KK, amek ko 3 jam baru sampai. Boring kot! Dah nama naik speedboat, go thru plak laut lepas, fuhhhh! dalam hati aku siap cakap, nieh klu preggy ni, mau nya gugur! Tp, alhamdulillah, dah memang namanya rezeki kan, kuat dia duk kat dalam tuh.

Pre-Caution
Sbg langkah berjaga-jaga, sblm bukak buku pink kat KK, kitorang decide g check up kat klinik swasta. So, g An-Nur Bangi & choose Dr Khamsiah for appointment. 1st time datang, juz wat upt, amek tknn darah & scan. Alhamdulillah dah nampak kantung, tp heart beat x de lagi. Doc said maybe awal lagi, so repeat the next 2w.
2nd appointment, Doc bagi Duphaston utk makan 2w, utk kuatkan rahim etc. Boley tahan mahal ubat nieh. Ubat sajer dah serat lebih. By this time gst br ON. Merasalah 1st bil bayar gst.
Masa buat buku pink kat KK, Doc scan, alhamdulillah, dah ada heart beat. By that time rs syukur sgt. Brp kali aku ckp TQ kat Doc India tuh...hepi x terkata. Perasaan tuh susah aku nk describe.

Preggy kali nieh alahan teruk. Mmg berbeza dgn yg 1st & 2nd dulu....yg sblm nieh x de alahan pun...vomited semua tuh mn ada. So, mengesyaki, mungkin lain jantina dari sblm2 nieh....huhu. Semua yg aku baca & dgr dr org, semua aku rasa. Dulu aku mcm curious bila org ckp, nk masuk dapo pown x boley, till then, baru aku paham why! haha....aku x masak ye! aku x boleh bau laki aku! aku muntah! aku pening! aku sakit itu sakit ini! haha....lawak betul lah. Bertabahlah duhai suamiku! Alahan teruk jugak, masalahnya bukan morning sickness....nieh evening & night sickness. Kang tgh2 mlm br nk tido, time tulah dia nk muntah. Dah 7 bulan, berat aku br naik 3kg, tp lepas 7 bulan, dia naik mcm roket another 7kg....muahaha!
Minum air gula sepatutnya 2x, tapi boley aku refuse, aku minum sekali jerk. Yg kali kedua x minum! aisehhh, degil mcm ni pun ada kan. Anyhow, to people out there, jgn pernah putus asa yer! kene kuat tempoh segala dugaan, at the end.....here u go.....comeynyeeeeeee anak :D


2 comments:

  1. tak lama lgi..4 le pulok hehehehehe

    ReplyDelete
  2. Salam sis, saya silent reader blog sis.. tahniah dgn kelahiran baby..semoga menjadi anak yg soleh..:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...