Wednesday, January 21, 2015

Persona Tak Boleh Start

Mode: Tetiba nk mention jenis kete, aphal plak aku nieh? Bagi org senang nk refer keyword lahhh :P

Bengkel kete yg aku pegi 1st hr tu, dia suh aku check wiring kete....mcm poblem! aku dah gulpgulpgulp telan ailio! Boleh plak laki aku cakap dulu kete savvy kawan dia wat mcm aku nieh, kene 2-3 riban! laki aku nieh suka taw lebih2 buat aku cuak!

Bila bengkel dah tolak, x leh buat....pasrah jela kene anta ke Service Centre Proton....why COE? sbb by that time situ je aku rasa dekat, walaupun klu riki2, ada je service centre proton yg lagi dekat. Tapi aku rs better hantar je ke Centre! senang!! tadah jelah beg duit nanti ms nak bayar....

Tapi lega lah jugak, sebab ms daftar kete tu...org tu cakap, apa2 nk repair dia akan call bgtau....org tu cakap, ni kene tinggal kete ye, sebab breakdown...maybe lama sikit....im asking her, brp lama? aku igt sebulan dua, sebab aku kene la buat plan B utk hidup aku! kene setting cemana nk g keje bagai....since my 2nd misscarriage, laki aku dah x bg aku bawak moto....adeh, aku selalu cakap dia kedekut sebab x bagi aku bawak moto! padahal moto ada 2...walaupun sbnrnya aku tau sgt, dia x bagi sbb dia sayang aku! x nak aku terhentak2 naik moto...hurm, yelahhhh yelah ok foine!
Ok sambung balik.....rupa2nya, org tu cakap.....hari ni hari rabu...esok public holiday....maybe hari jumaat atau isnin baru technician boleh tgk kete tu...maybe seminggu jugak! owh....seminggu je (dalam hati, igt sebulan)...

By friday, COE dah call....tye mana aku letak kete! aisehhh...padahal kemain dia cakap, letak je mana2...nti jokey kita carik! cetttt pooodah!
Dia tye, alarm kunci mmg x hidup ke? huhu...memey la, sebab bateri kunci tu dah kong! kete dah masuk 7 tahun by 2015 & aku x pernah lagi tukar bateri kat kunci kete tuh!! sila jangan kagum!

2-3 hari lepas tu COE call balik...dia cakap kete dah boleh start....relay poblem! dia dah tukar....& dia ask me, sebelum ni hantar ke mana sebab wiring dah lintang pukang! adehhhh~

& dia mintak masa sikit lagi utk check wiring the whole car! gulpgulp money2 where are u??? brp riban lahhhh aku kene paw kat kete nieh....huhu...
Aku cakap, x pe, amek la masa....sbb aku x nak jadik lagi mcm ni next time!

By Monday, COE call, kete dah siap...
Check Wiring overall....siap bukak dashboard....& found ada 2@3 wire yg touch body...x igt plak aku...
So berdebar bila tye brp cost semua.....






Nahlahhhh....aku bg tengok bil sekali.....








#kopakmaknak











agak2 brp riban wehhhh?












Alhamdulillah, x sampai RM300 pun


ICM Relay

Pesanan Penaja:
Klu kete poblem2 mcm ni, x yah la hantar ke bengkel biasa....bawak jela kepada yg betul2 expert! Tech COE cakap, relay yg tukar hr tu bukan relay ICM....kete tempatan mcm kete aku nieh, kene pakai relay ICM....n yg tukar hr tuh bukan sekali dengan circuit mcm pic kat atas nieh....dia tukar mcm IC seketul tu je...

Kemain budget 3k, sekali yg kene RM278.80 je...So, jangan takut dengan nama gah macam "nk kene check  wiring the whole car, ada wire or fuse yg dah terbakar"....Proton x buat sesuka hati....dia akn call kita bgtau apa yg rosak & apa yg durang akan buat....

Semoga N3 ini menbantu~
Maceh mu hubby, tolong bayarkan.....nti wifey payback later okeh...
psst: eh korang, kawen cepat2! nti kete rosak laki bayarkan..muahahaha


7 comments:

  1. huntong leeeee...ade laki tolong bayarkannnn..muehehehe

    ReplyDelete
  2. Arie Azhari: COE sebelah Kesas H/way

    ReplyDelete
  3. yake..ada kah masalah sy sama mcm tuan..
    sy punya smlm start ada bunyi..tp xnk hidup..
    hari ni start xde bunyi langsung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dua Kali kena dah. Solution sementara dgn cabut connection battery 5-10 min. Pastu pasang balik.

      Delete
    2. Dah buat camtu sekali je jadinya. Pastu terus K.O

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...